tirsdag 15. februar 2011

Ung voksen alder - Intimitet eller isolasjon


Erik Homburger Erikson var en mann i fra
Tyskland som mente at miljøet påvirker oss veldig i hvordan vi utvikler oss, og at vi utvikler oss hele livet. Han beskrev menneskers utvikling i forskjellige faser som hører til bestemte aldrer. Disse fasene kalte han får menneskets åtte aldrer. Her skal jeg skrive om hva han mente med denne fasen.
I denne fasen mener Eriksson at vi har et ekstra behov for å kunne knytte et tett bånd med andre, dette for å kunne tåle at andre kan være nær deg og samtidig intime. Vi må stole nok på oss selv sånn at vi tørr å vise våre følelser og tanker. Han mener også at vi må lære å respektere andre og kunne greie å skille mellom dine egne behov og andre menneskers behov. På denne måten kan vi oppnå intimitet, komme tettere inn på andre. Vi kan fort bli isolerte og ensomme hvis vi ikke klarer å skape nære forhold til hverandre.

Muligheter og utfordringer ungdom møter på veien mot
selvstendighet og en voksentilværelse.

Ungdom møter nye ting gjennom hele livet. Men det spranget fra å være ungdom til å bli voksen er nok størst. Man har lært litt om selvstendighet og om å ta vare på egen økonomi, men man har ikke de erfaringene man trenger. Om man røyker kan økonomien bli farlig høy og man kan slite hvis man ikke får seg jobb. Men drømmen for de fleste ungdommer er å få seg en jobb der man tjener greit og å oppnå de drømmene man har på fritiden. Dette kan da være som dans, musikkspilling og skuespill. Men igjennom skolen får man stipend som gjør at man har noen tynne bein å stå på hver måned. Det er også en kunst å rekke alt. Man må sørge for å ha mat, drikke, klær og får vasket det man trenger. Dette har man i tillegg til skolegang og den fritids aktiviteten man satser så høyt på. Det å være alene er også en utfordring, mange kan slite med angst og depresjon.

Fremtidsplanene til Kristiane

Kristiane har fremtidsplanene klare, for hun har alltid vist hva hun skal bli. Hun skal bli en profesjonell danser, og når hun begynner og dra på årene skal hun bli danselærer. Da skal hun gå dans i to år på St. Hallvard, så skal hun ta noen kurs for å bedre seg selv innenfor hip hop. Også skal hun se om hun får seg en Groupie, for hun har noen venner som er veldig flinke til å danse og synge, og som har de samme drømmene som hun selv. Så skal hun melde seg på alle de konkurransene hun kommer over å håpe på at noen legger merke til henne.
Etter at hun er ferdig med Videregående har hun planer om å flytte til Oslo. For det er der alle kursene og konkurransene er. Og da må hun gjerne ha en bra økonomi, for pengene går fort når hun røyker. Lappen må hun også skaffe seg, men hun stresser ikke særlig med det. For det er jo trikk over hele Oslo, men, det koster penger det også. Så hun må skaffe seg jobb, og da hadde hun lyst til å jobbe i en platebutikk. For hun har peiling på musikk, alt fra country stjerner til gamle rockelegender. Og man trenger ikke akkurat noe høyt snitt for å jobbe i en platebutikk heller. Så det vil hun satse på. For da kan hun jobbe med noe hun interesserer seg veldig for, og hun kan gå i de klæra hun vil og høre på musikk på jobb og snakke om musikk til de som kommer inn. Og når hun er ferdig på jobben kan hun dra hjem og danse. Kristiane synes ikke det kunne blitt noe bedre .
Kilder: Her har vi bildekilden vår

VI SAMARBEIDER, Brønstad + fler, Gyldendal Norske Forlag AS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar